Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Πρωτομαγιά: ο διπλός εορτασμός129 χρόνια πέρασαν φέτος από εκείνη τη μέρα στο Σικάγο που έμεινε στην ιστορία.
Το 1886 τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο στη δουλειά και καλύτερες συνθήκες εργασίας και παρά το γεγονός ότι ο αγώνας εξελίχθηκε σε αιματοβαμμένη εξέγερση, αφού χτυπήθηκε με σφοδρότητα, κατέληξε νικηφόρος.
Ετσι η πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργατών και συνολικά των εργαζομένων καθώς τα επόμενα χρόνια οι αγώνες συνεχίστηκαν και  συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.
Αυτή η μέρα για τους εργάτες δεν είναι απλά μια γιορτή, αλλα μια μέρα που δείχνει πώς κερδίζονται τα δικαιώματα και πώς χάνονται όταν δεν υπάρχουν τέτοιοι αγώνες.
Δείχνει το δρόμο για το μέλλον στους εργαζόμενους για καλύτερες συνθήκες δουλειάς με δικαιώματα, καθώς και το δρόμο στο εργατικό κίνημα για υπεράσπιση των κατακτήσεών του και για διεκδίκηση νέων.Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Η πρωτομαγιά εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η Πρωτομαγιά είναι η γιορτή της άνοιξης αλλά και ολόκληρης της φύσης και το μαγιάτικο στεφάνι είναι το μοναδικό έθιμο αυτής της μέρας που έχει μείνει και τηρείται ακόμη και σήμερα.
Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται πιστά σε κάθε μεριά της χώρας. Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών.
Στις μέρες μας έχουμε καθιερώσει στεφάνια από λουλούδια του αγρού ή των κήπων, τα οποία τοποθετούμε για μερικές μέρες στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας

Καλό μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Επικοινωνία

Το blog ανανεώνεται συνεχώς.
Όποιος διαθέτει πληροφορίες για το χωριό ή φωτογραφικό υλικό που θα ήθελε να δημοσιεύσει στην σελίδα μας μπορεί να επικοινωνήσει με:
Διαχείριση blog : Στείλτε e-mail στη διεύθυνση rahoulithesprwtias@gmail.com

Σελίδα facebook του rahouli.blogspot.gr : πατήστε κλίκ εδώ


Φιλική σελίδα στο facebook απο το Ραχούλι Θεσπρωτίας: πατήστε κλικ Εδώ