Παραδισιακές Συνταγές απο Ε.Μ.Σ. Ραχουλιωτών
__________________________________________________________________________________
ΤΡΑΧΑΝΑΣ
5κ. αλεύρι για τραχανά
3,5κ. γιαούρτι πρόβειο
Λίγο αλάτι
Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη και ρίχνουμε σιγά σιγά το γιαούρτι και το αλάτι. Το ζυμώνουμε μαλακά και το τρίβουμε λίγο λίγο στο δριμόνι .Αφήνουμε τον τραχανά να στεγνώσει καλά και τον αποθηκεύουμε σε μια υφασμάτινη τσάντα.
Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη και ρίχνουμε σιγά σιγά το γιαούρτι και το αλάτι. Το ζυμώνουμε μαλακά και το τρίβουμε λίγο λίγο στο δριμόνι .Αφήνουμε τον τραχανά να στεγνώσει καλά και τον αποθηκεύουμε σε μια υφασμάτινη τσάντα.
__________________________________________________________________________________
ΠΡΟΣΦΟΡΟ
(ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ )
1φλυτζ. χλιαρό νερό
3φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γ.ζάχαρη
1κ.γ.αλάτι
1 ξερή μαγιά
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό σε μια λεκάνη μαζί με την ζάχαρη και την μαγιά όπου και τα ανακατεύουμε καλά . Βάζουμε σιγά σιγά όλο το αλεύρι μαζί με το αλάτι μέσα στο μίγμα της μαγιάς. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν η ζύμη μας φουσκώσει διαιρούμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Το μεγαλύτερο κομμάτι το στρογγυλεύουμε και το βάζουμε σε ένα αλευρομένο ταψάκι. Από πάνω βάζουμε στρογγυλεμένο το μικρότερο κομμάτι. Αλευρόνουμε την σφραγίδα και την πατάμε στη μέση της ζύμης (λειτουργιάς). Βάζουμε την ζύμη μας να φουσκώσει και μετά αφαιρούμε την σφραγίδα. Πριν βάλουμε την λειτουργιά μας στο φούρνο την τρυπάμε δώδεκα φορές με μια οδοντογλυφίδα ,συμβολίζοντας έτσι τους δώδεκα αποστόλους. Την λειτουργιά την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 30 λεπτά.
3φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γ.ζάχαρη
1κ.γ.αλάτι
1 ξερή μαγιά
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό σε μια λεκάνη μαζί με την ζάχαρη και την μαγιά όπου και τα ανακατεύουμε καλά . Βάζουμε σιγά σιγά όλο το αλεύρι μαζί με το αλάτι μέσα στο μίγμα της μαγιάς. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν η ζύμη μας φουσκώσει διαιρούμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Το μεγαλύτερο κομμάτι το στρογγυλεύουμε και το βάζουμε σε ένα αλευρομένο ταψάκι. Από πάνω βάζουμε στρογγυλεμένο το μικρότερο κομμάτι. Αλευρόνουμε την σφραγίδα και την πατάμε στη μέση της ζύμης (λειτουργιάς). Βάζουμε την ζύμη μας να φουσκώσει και μετά αφαιρούμε την σφραγίδα. Πριν βάλουμε την λειτουργιά μας στο φούρνο την τρυπάμε δώδεκα φορές με μια οδοντογλυφίδα ,συμβολίζοντας έτσι τους δώδεκα αποστόλους. Την λειτουργιά την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 30 λεπτά.
__________________________________________________________________________________
ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ
Βάζουμε σε μια λεκάνη το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε το αλάτι στο αλεύρι. Ρίχνουμε το αλεύρι στη μαγιά και ζυμώνουμε σιγά σιγά βάζοντας όλο το αλεύρι. Λαδόνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι. Τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα στο ταψί και βάζουμε τη ζύμη γύρω γύρω από το πιάτο για να πάρει στρογγυλό σχήμα. Το πιάτο θα βγεί αφότου ψηθεί η κουλούρα. Δεν βάζουμε όλη την ζύμη μας στο ταψάκι, κρατάμε λίγη για να φτιάξουμε τα σχέδια της κουλούρας. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει. Στη διάρκεια του φουσκώματος φτιάχνουμε διάφορα σχέδια από την ζύμη που κρατήσαμε ( κορδόνια, φύλλα, τριαντάφυλλα κ.α.) και τα τοποθετούμε πάνω στην κουλούρα. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 45 λεπτά. Όταν ψηθεί αφαιρούμε το πιάτο από την μέση. Εάν δεν θέλουμε να κάνουμε την κουλούρα αλλά την Μπουγάτσα του γάμου ,τοποθετούμε όλη την ζύμη στο ταψί (χωρίς το πιάτο στη μέση) και κάνουμε την διπλή δόση από την αναγραφόμενη . Πάνω από την μπουγάτσα βάζουμε διάφορα σχέδια από τη ζύμη. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 45 λεπτά.
_________________________________________________________________________________
* Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να μας στείλετε και άλλες παραδοσιακές συνταγές προκειμένου να προστεθούν στην σελίδα μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.