Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ένα άρθρο για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ….



Πολλές μέρες του χρόνου έχουν καθιερωθεί ως αφιερωμένες σε κάποια θεματολογία, όμως αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και βάρος καθώς αφορά στο ωραίο φύλο και είναι σημαντικό να δούμε πως καθιερώθηκε ως τέτοια.
Ο ρόλος της γυναίκας στην καθημερινή ζωή όλων των κοινωνιών και όλων των εποχών, ακόμα και στις πιο καταπιεστικές περιόδους της ιστορίας ήταν και παραμένει καθοριστικός για την εξέλιξη και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Όμως η καθοριστική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη  προσφορά των γυναικών υποτιμήθηκε σκόπιμα σε όλα κοινωνικά συστήματα που κυριάρχησε η αδικία  και η εκμετάλλευση. Οι κάθε φορά εξουσιαστές  έχοντας σαν αρχή τους το “διαίρει και βασίλευε”, επέβαλαν  διακρίσεις που δημιούργησαν ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, για να είναι και τα δύο φύλλα πιο εύκολα αντικείμενα εκμετάλλευσης σαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Και οι διακρίσεις αυτές σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας λειτούργησαν  κυρίως σε βάρος των γυναικών
Σε αυτή την άδικη και καταπιεστική πολιτική  αντέδρασαν αγωνιστικά οι γυναίκες σε όλες τις εποχές. Αποκορύφωμα των αγώνων τους ήταν η  8 Μάρτη του  1857 όταν οι  ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας – από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια – και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ”.  Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Όμως ακόμα και σήμερα παρά το γεγονός ότι η θέση των γυναικών σε όλους τους κοινωνικούς τομείς έχει βελτιωθεί εξακολουθεί να υπάρχει κοινωνική ανισότητα, ενώ συντηρούνται ακόμα αντικοινωνικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών , σε μια εποχή που και οι άντρες και οι γυναίκες είναι ανάγκη να οργανώσουμε από κοινού τους αγώνες μας αφού βιώνουμε τις ίδιες άσχημες συνθήκες ζωής (ανεργία, στέρηση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών κ.α)

Ο Σύλλογος εύχεται καλή δύναμη σε όλες τις γυναίκες στη συνέχεια των αγώνων τους για ίσα δικαιώματα.

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΧΟΥΛΙΩΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Επικοινωνία

Το blog ανανεώνεται συνεχώς.
Όποιος διαθέτει πληροφορίες για το χωριό ή φωτογραφικό υλικό που θα ήθελε να δημοσιεύσει στην σελίδα μας μπορεί να επικοινωνήσει με:




Διαχείριση blog : Στείλτε e-mail στη διεύθυνση rahoulithesprwtias@gmail.com

Σελίδα facebook του rahouli.blogspot.gr : πατήστε κλίκ εδώ


Φιλική σελίδα στο facebook απο το Ραχούλι Θεσπρωτίας: πατήστε κλικ Εδώ